从心理学到社会企业家

创业思想

来自Logtestijn的Tess学习心理学和商业经济学. 当她的母亲病倒, 他们一起想出了邮票, 一个应用程序,让你家人, 朋友和同事 op de hoogte te houden tijdens intensieve (medische) trajecten. Inmiddels is de app ontwikkeld en te gebruiken, na uitgebreid marktonderzoek en heel veel gesprekken. 苔丝开始讲述她的经历作为企业家.

Hoe ben je na een bachelor Psychologie bij het ondernemerschap uitgekomen?

Logtestijn苔丝和她的母亲Pien
Logtestijn苔丝和她的母亲Pien

Ik heb altijd interesse gehad in welzijn en ziekte, en met name hoe die twee op elkaar inwerken. 你怎么能以一种积极的方式影响? Dat heb ik onderzocht tijdens mijn bachelor Psychologie aan de 美博白菜发布论坛.

我喜欢学习和观察, 但最大的挑战是把事情付诸实践. Daarom heb ik na mijn bachelor een master Bedrijfseconomie gedaan met het accent op management en strategie, 在阿姆斯特丹. Tijdens het oriënteren op mijn vervolgstap merkte ik dat voor mij impact, 最重要的是自治和创造力. 因此,对我来说,这是一个非常合乎逻辑的步骤.

你刚刚开始了自己的公司,邮票. 邮票在做什么?

邮票 旨在成为一个社会企业. 它的主要目标是创建影响, 通过支持那些处于情感过程中的人.

Met onze app kunnen mensen hun medische verhaal delen en zo hun naasten op de hoogte houden. 虽然一个简单的问题:“你好吗?“总是善意的, kan het in een medisch traject belastend zijn om keer op keer hetzelfde verhaal te vertellen. 或给予不同的复制和粘贴电子搜索.

In 邮票 kan je op je eigen manier opschrijven hoe het met je gaat en mensen uitnodigen om je updates te volgen. 通过这种方式,你可以很容易地让每个人都了解你的情况. De naam 邮票 komt niet uit de lucht vallen: wij geloven namelijk in de kracht van de postzegel. Het is dan ook mogelijk om vanuit de app een kaartje, bloemetje of ander aardigheidje te sturen.

你是怎么在这个想法的?

Toen mijn moeder in 2021 voor de derde keer de diagnose borstkanker kreeg, 她再次获得了许多家庭的信息和电话, 朋友和同事. 这很好,但有时也很困难,因为她的能量有限. Ze heeft toen een app voor reisbloggers gebruikt om geïnteresseerden dagelijks met korte berichtjes op de hoogte te houden en haar ‘reis naar gezondheid’ bijgehouden. Uiteindelijk lazen wel honderddertig personen mee, die ook konden reageren als ze dat wilden.

Het heeft mijn moeder heel veel steun gegeven om elke dag even stil te staan bij hoe ze zich op dat moment voelde, 它的写作和那里收到的反应. Een tijdje geleden begon een van haar volgers op dezelfde manier bij te houden hoe ze probeerde om veertig kilo af te vallen met behulp van een coach. Bij haar werkte het ook stimulerend om met dagelijkse berichtjes haar doel te bereiken. Deels door deze ervaringen kwamen mijn moeder en ik op het idee voor onze app 邮票.

Twee beelden van de mobiele applicatie 邮票, en Tess aan het werk met het Business Model Canvas
Screenshots van de app 邮票, en Tess aan het werk met het Business Model Canvas

Van oktober tot en met december 2021 heb je deelgenomen aan het 学生验证程序, 一个方案,帮助学生在他们的初创公司, universiteitsincubator的乌德. 是如何?

很有趣. 一个初创公司开始可能孤独和势不可挡, en aan het begin had mijn moeder nog minder energie door de behandelingen. Ik was van plan om een gedegen validatieonderzoek te doen en had een sterke behoefte aan handvatten. 不仅是市场调研, maar voor alle stappen die je moet zetten als je met een idee rondloopt. Dit programma bood mij deze structuur, en gaf mij de realisatie dat ik niet alleen ben.

Ik vond het geweldig om anderen te ontmoeten die enthousiast zijn over ondernemen en hun ideeën te horen. 但气氛——和咖啡也在乌德, met werkplekken en kantoren voor startups in het Kruytgebouw op Utrecht Science Park. 作为学生,我从来不知道这都是!

什么让你学什么方案?

实际上最重要的是:一步走出你的舒适区. Voor mij was dat bijvoorbeeld naar netwerkbijeenkomsten gaan en heel vaak over mezelf en mijn idee vertellen. Tot mijn verbazing merkte ik dat eigenlijk iedereen me verder wil helpen, 只要让我和别人重新联系就行了. ‘Eindig je pitch altijd met een vraag’, bleek daarbij heel goed advies!

Het fijne aan uit je comfortzone stappen is het feit dat je onbewust je verwachtingen verlaagd, 比预期的要使它最终总是更有趣或以. 我遇到了很多很棒的人,也经历了很多很棒的事情. Zo was ik te gast in een podcast en deed ik met mijn startup mee aan de Fresh反馈之夜,一个事件 创业中心教授 en 乌德学生, waarbij studenten met me hebben meegedacht over manieren waarop we gebruikers kunnen helpen hun verhaal en emoties te delen in de app.

Tijdens het oriënteren op mijn vervolgstap merkte ik dat voor mij impact, 最重要的是自治和创造力. 因此,对我来说,这是一个非常合乎逻辑的步骤.

你学习如何创业做好准备。?

Een van de eerste workshops van het validatieprogramma ging over Customer Discovery. De belangrijkste reden dat veel startups falen is namelijk dat de oplossing niet bij het probleem past, moet je eerst het probleem achterhalen door open in gesprek te gaan met je beoogde gebruiker. De technieken die ik tijdens mijn studie Psychologie geleerd heb kwamen hierbij goed van pas.

许多经济学学生将熟悉商业模型画布. 好吧,试试付诸实践! 这是我喜欢做什么. 你可以没完没了地学习模型, 但如果你真的开始创业,你将被迫做两件事, drie of zelfs tien keer na te denken en de implicaties écht te overwegen. Make it work!

创业是令人兴奋的选择?

选择自己的直观感觉很不错. 接下来的一切无疑是令人兴奋的. 我的方法是:我有机会真正产生影响, door van 邮票 een groot succes te maken en mijn missie te volbrengen: meer mensen en hun naasten de verbindende kracht van openheid en emotionele steun laten ervaren.

如果做不到这一点,最糟糕的情况是什么? 我有很多的教训.

这篇文章是Tess半年. Het 创业中心教授 sprak haar in oktober en december 2021, en opnieuw in april 2022. De tien weken dat ze meedeed aan het 学生验证程序 deelde ze wekelijkse updates via Instagram: @uucentreforentrepreneurship.

你想继续苔丝?

Via 邮票 deelt Tess haar ervaringen als ondernemer, met alle ups en downs die daarbij horen. 偷听? 下载该应用程序的邮票和搜索trajectcode: D0A37.

邮票
学生创业在Instagram上